Endüstrinin Yapısı Hangi Yöntemlerle Belirlenir?

Endüstri, belirli bir ham maddenin üretim süreçlerinden geçirilerek ihtiyaç duyulan kolaylığı sağlayacak alet, ekipman, cihaz ya da benzeri tiplerde tüketim maddeleri haline getirme işlerinin bütünüdür. Bugün birçok endüstri dalı bilinmekte, ülkemizde ve dünyada faaliyetlerini devam ettirmektedirler. Türkiye’de öne çıkan başlıca endüstri dalları, Besin (gıda), Dokuma, Giyim ve Deri, Maden, Metalurji, Tarım, Makine, Çimento, Cam ve Seramik, Orman Ürünleri, Sigara ve İçki, Kimya Endüstrisi olarak sıralayabiliriz.

Endüstri Dalları ve Şekillenmesi

Türkiye gelişmekte olan ülke statüsünde olduğu için, endüstri alt yapıları çok çeşitli ve yaygın değildir. İhtiyaca ve ham madde varlığına göre endüstri kolları modernize edilerek oluşumlarına yatırım yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, domates Türkiye’de kolay bulunabilir ve üretilebilir bir ham maddedir. Bu nedenle, besin endüstrisinde salça üretimine gerekli önem verilmiştir.

Endüstrinin Yapısı Hangi Yöntemlerle Belirlenir?

Aklımıza gelen bu sorunun cevabı ülkemizde endüstri yatırımlarının nasıl ilerlediğine küçük bir bakış atmamız ile anlaşılabilir durumdadır. Bir önceki paragrafta belirttiğimiz koşullar olan, ham maddeye ulaşım kolaylığı ve ucuzluğu ile toplumun ihtiyaçları, endüstri yatırımının rotasını çizmesine yardım eden iki temel sorudur. Toplumun değişen ihtiyaçlarına cevap verebilen, hayatı kolaylaştıran, sağlıklı çözümler sunabilen, kaliteli ürünler sunabilmek, bütün endüstri dalları için önemli temel sorunlardır. Bu başlıklara cevap verecek ürünleri geliştirme, toplumun nabzının tutabilen, araştırmacı ve çağdaş bir anlayış tüm endüstri dallarında yakalanması gereken idari yapıdır. Örneğin, battaniye üretmek sıradan ve basittir. Ama elektrikli battaniye birçok sorunu da beraberinde ortadan kaldıran, modern, estetik ve şık bir çözümdür. Endüstrinin temel iki probleminin bu üründe nasıl değerlendirilip üretime yansıtıldığı net bir şekilde görülmektedir. Isınma gibi bir ihtiyacı hızlı ve sağlıklı bir şekilde çözmüş, kolay ulaşılabilir ve ucuz hammaddeler kullanılarak tüketicinin alım gücüne uygun düşük üretim maliyetli ürünler arz edilmiştir.